Kostpolitik

Kostpolitik Gemsevejens Børnehus

Revideret marts 2019

 

Indledning:

Denne kostpolitik er udarbejdet på baggrund af det kostfaglige og de pædagogiske overvejelser i forbindelse med kost, kostsammensætning og måltidskultur/måltidspolitik.

 

Der er taget udgangspunkt i fødevarestyrelsens 8 kostråd; Kostkompasset;

  • Spis frugt og grønt, 6 om dagen, børn 3-5 om dagen
  • Spis fisk og fiskepålæg, flere gange om ugen
  • Spis kartofler, ris eller pasta og groft brød, hver dag
  • Spar på sukker, især fra sodavand, slik og kage
  • Spar på fedtet, især fra mejeriprodukter og kød
  • Spis varieret og bevar normalvægten
  • Sluk tørsten i vand
  • Vær fysisk aktiv, mindst 30 minutter om dagen, 60 minutter for børn

 

Se mere på www.altomkost.dk

 

Formål med kostpolitikken.

Det er et ønske at børn, forældre og personale antager samme værdi, kultur for og modtager samme information om kosten i Gemsevejens Børnehus.

 

Målsætning:

  • At børnene i Gemsevejens Børnehus skal have dækket deres behov for energi og næringsstoffer i den tid de opholder sig i institutionen.
  • At maden serveres så den fremstår som spændende for øjet, det pædagogiske personale præsenterer maden.
  • At måltidet skal være roligt, afslappet, gerne i hyggelige omgivelser.
  • At børnene får lov til at hælde, øse op og smøre deres mad selv.
  • At vi har det økologiske sølvmærke hvor vores mad er 60-90% økologisk

 

Principper for kosten

I Gemsevejens Børnehus har vi gjort os nogle tanker om kostens sammensætning. Den skal være sund og nærende. Den skal tilpasses de forskellige sæsoner og er årstidsbestemt. Børnene præsenteres for traditionelle danske retter samt forskellige indslag fra den øvrige verden.

 

Grøntsagsrisotto med hjemmebagt brød

 

Det er værdifuldt at;

  • børn maksimalt får den fra sundhedsstyrelsen anbefalede ½ liter mælk om dagen. Denne mængde indeholder alt mælk og mælkeprodukter, herunder den ”skjulte” mælk i bl.a. maden. Heraf bør 1½ dl være drikkemælk.

 

Derfor vil vi;

  • hovedsageligt dække børnenes behov for mælkeprodukter igennem kosten.

 

Helt konkret gør vi;

Der tilbydes drikkemælk til morgenmad. Resten af det daglige behov dækkes igennem en varieret og ernæringsrig kost, hvor mælkeprodukter indgår. Der drikkes vand til de øvrige måltider i børnehuset. I det vi forventer at børne får drikkemælk hjemme.

 

Det er værdifuldt at;

  • børnene tilbydes brød til måltiderne af en god, sund og nærende værdi.

 

Derfor vil vi;

  • i videst muligt omfang tilbyde børnene hjemmebagt brød.

Hjemmebagt brød til eftermiddagsmad

Helt konkret gør vi;

Vi bager vores brød så det bliver fiberrigt, det gør vi ved at tilsætte forskellige grove kornsorter til vores brød. Vi bager økologisk.

 

Det er værdifuldt at;

  • der tages hensyn til børn med f.eks. diabetes eller allergi.

 

Derfor vil vi;

  • altid tage størst mulig hensyn til dette i kosten
  • altid indgå i et tæt samarbejde med forældre, sundhedsplejerske eller praktiserende læge i disse forhold, og holde os fagligt opdateret.

 

Helt konkret gør vi;

Vi tilbereder og sammensætter den anbefalede diæt til det enkelte barn. Børn med konstateret eller formodet allergi skal medbringe en skriftlig vejledning til børnehuset fra speciellæge eller diætist.

 

Børn ved at lave hyldeblomstsaft

 

Måltiderne forløber hen over dagen som nedenfor beskrevet.

 

Morgenmad:

Morgenstunden er en hyggelig og afslappet stund, hvor børnene får lov til at vågne lidt efter lidt, og spise morgenmad i fred og ro.

 

Morgenmaden tilbydes i tidsrummet 6.15 – 7.30. Morgenmaden kan bestå af; øllebrød eller havregrød, syrnet mælkeprodukter med hjemmelavet mysli eller ymerdrys, rugbrød/boller, smør, skive ost, samt lidt frisk frugt, og marmelade

Formiddag:

Alle børn tilbydes kl. ca. 9.00 et lille måltid. Det kan være brød, frugt eller grønt.

 

Middag/frokost:

Kl. 11. serveres der middag eller frokost. Der er 3 dage om ugen et varmt måltid og 2 dage om ugen er det rugbrød med afvekslende pålæg der serveres, som børnene selv smører.

Nogle børn er mest glade for den varme mad, andre for det kolde. Derfor afpasser vi variationen af kold og varm mad efter årstiden. Om sommeren er derfor ofte 3 dage med kold mad/lette retter i stedet for 2 dage.

Så vidt det er muligt bruger vi årstidens danske frugt og grønt – altså kål og rodfrugter om vinteren og jordbær og grøn salat om sommeren.

 

En vegetarisk frokostret.

 

Eftermiddagsmåltidet:

Kl. ca. 14.00 tilbydes der eftermiddagsmad til alle børn. Denne kan bestå af frugtgrød, hjemmebagt brød, rå grøntsager, frugt eller mælkeprodukter. Der vil til dette måltid serveres vand. Det er frugtfonden, som forældrebestyrelsen har oprettet, der betaler for frugten til eftermiddagsmad.

 

Omkring kl. 16.30 serveres en lille ”happe-napper”.

 

Æstetik omkring måltiderne.

I Gemsevejens Børnehus, sættes der pris på at maden serveres så den præsenterer sig æstetisk. Samtidig vil det pædagogiske personale skabe rammerne omkring måltiderne, således, at måltidet foregår i en rolig og hyggelig ånd, med dialog mellem børnene, med opbakning af det pædagogiske personale.

Helt konkret har vi duge på bordene når vi spiser, disse har flere formål, både at det skaber en rar atmosfære, men samtidig har det også en lyddæmpende effekt, så selve oplevelsen omkring måltidet bliver rar for det enkelte barn.

Det pædagogiske personale spiser ”et pædagogiske måltid” sammen med børnene. Dette for at børnene kan se, at vi som voksne også godt tør smage på noget mad, som vi ikke har smagt før.

Vi opfordrer børnene til at smage på maden, det gør vi fordi børn hele tiden ændre smag, så det de ikke kunne lide sidste gang det blev serveret, kan de måske pludselig lide.

 

Vi tilstræber at børnene venter på hinanden, og derved for lært nogle ganske almindelige regler omkring bordskik og dannelse omkring måltidet og måltidskulturen. Det gør vi ved at børnene når de er færdige med at spise bliver siddende og holder en samtale i gang imens de sidste bliver færdige med at spise, da ikke alle spiser i samme tempo.